20 la puterea 20: Alexandra Butmălai
Reading Time: 3 minuteÎn liceu, a creat propriul business, Fabrica de Experimente, împreună cu alți 20 de tineri excepționali. Acum este studentă la Minerva Schools în San Francisco și lucrează part time pentru New Age Meats, un startup care creează carne artificială din celule stem.
Ce-ți place cel mai mult să faci?
Îmi place foarte mult să citesc și să simt că explorez cât mai mult în fiecare zi, să discut despre idei și să încep proiecte cu oameni faini. În timpul liber citesc, merg la evenimente, ies la o înghețată/boba tea/cafea/clam chowder cu colegii, iar în momentele de respiro am călătorit prin California cu prietenii.
Care sunt performanțele tale de până acum?
Consider că toate activitățile din liceu (YouthBank, Junior Achievement, Aspire, Creatori de viitor, Excepționalii etc.) m-au ajutat mult să iau contact cu viața din afara școlii și să-mi dau seama că am multe de învățat, pe lângă matematică. În clasa a XI-a mi-am început propriul business, Fabrica de Experimente, împreună cu 20 de tineri excepționali din toată țara. Am creat o trusă de experimente științifice pe care am început să o vindem, am colaborat cu școli și corporații și am organizat peste 50 de show-uri de experimente prin toată România. Am învățat enorm despre ce înseamnă să-ți asumi responsabilitatea pentru deciziile tale și cât de minunat, dar dificil, este să lucrezi cu oamenii. După un an intens la The Entrepreneurship Academy și încă un an de pauză, am decis că am nevoie să schimb mediul și să învăț ceva diferit pentru a trece la următorul nivel. Așa am ajuns la Minerva Schools, petrecându‑mi anul acesta în San Francisco alături de alți 150 de tineri din 52 de țări. Datorită mediului de aici am început să nu mai privesc performanțele ca pe momente bine definite în timp, de exemplu, faptul că am fost speaker la TEDx Bucharest. Cred că performanța este rezultatul unui mix de pasiune, disciplină și multă muncă.
O recomandare pentru tineri.
Fiți sinceri cu voi, cu ce vă place și ce nu va place, nu faceți lucruri doar pentru că sunt la modă. Implicați-vă în comunitate și încercați să vă descoperiți pe voi prin diverse activități. Fiți deschiși către oportunități și aveți grijă de prieteni, sunt persoane prețioase.
Ce îți place în România zilelor noastre? Ce nu îți place în România zilelor noastre? Ce ai schimba?
Multe îmi plac, mai ales că acum locuiesc în San Francisco și pot să apreciez mai mult ce avem acasă. România e plină de pasiune și dedicație, de oameni care vor să schimbe ceva și sunt atât de motivați să o facă încât nu renunță până nu reușesc. Din motivul acesta cred că am ajuns să fim foarte flexibili și să găsim soluții. Din păcate mediul nu ne permite atât de mult să ducem țara la un alt nivel, însă cred că suntem pe calea cea bună.
Imaginează-ți orașul în care locuiești sau România peste 20 de ani. Cum ar arăta sau cum ți-ai dori să arate?
Mi-aș dori să fie mai puțină sărăcie, deci mai multă egalitate, oamenii să ducă o viață modestă, să nu le lipsească nimic și să se poată concentra pe pasiunile lor. Nu e chiar atât de greu să ajungem acolo, însă trebuie să muncim și să fim deschiși să învățăm de la alții cum să ajungem acolo.
Când ești indecisă cu cine te sfătuiești (de obicei)?
Sunt foarte norocoasă să am prieteni minunați care sunt lângă mine mereu și pe care mă pot baza. De obicei apelez la ei când am nevoie de un sfat și de cele mai multe ori ei mă ascultă, dar răspunsul vine tot de la mine. E fascinant cât de capabili suntem, de cele mai multe ori, să ne rezolvăm propriile probleme, însă cât de puțină încredere avem în noi.
Care este personalitatea ta preferată?
Leonardo da Vinci este personalitatea care mă intrigă cel mai mult. Îmi doresc să înțeleg cum a putut să fie atât de autentic, curios și pasionat încât să inoveze în atât de multe domenii. Citind despre el am ajuns să îmi doresc să privesc viața ca pe o comoară de care trebuie să avem grijă și să “make the most out of it”.
Pe ce rețele sociale ești prezentă și de ce?
Facebook-ul îl folosesc pentru a afla ce se mai întâmplă prin lume, Instagram-ul pentru inspirație și relaxare, iar Linkedin-ul pentru latura profesională.
Foto: Alex Gâlmeanu
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz