2 din 3 români ar plăti mai mult pentru acces la servicii medicale mai bune
Reading Time: 2 minutePeste 70% dintre români ar aloca sume suplimentare pentru a beneficia de servicii de recuperare medicală, intervenții chirurgicale, spitalizare sau analize de laborator, iar peste jumătate dintre ei pentru ambulatoriu, servicii de medicină primară și îngrijire la domiciliu, după cum arată rezultatele unui studiu realizat de IRES.
Românii își doresc un acces mai rapid și o calitate mai ridicată a serviciilor medicale, potrivit celei mai noi ediții a Barometrului privind „Percepția riscului și cultura asigurărilor din România” , realizat de IRES.
Peste 70% dintre respondenții sondajului ar aloca sume suplimentare pentru a beneficia de servicii de recuperare medicală, intervenții chirurgicale, spitalizare sau analize de laborator, iar între 56% – 65% pentru ambulatoriu de specialitate, servicii de medicină primară, imagistică medicală sau îngrijire la domiciliu.
În funcție de categoria de venituri, această disponibilitate pentru a plăti mai mult în schimbul unor servicii de calitate mai ridicată este declarată inclusiv de românii cu venituri mai reduse, în special pentru intervenții chirurgicale, spitalizare, recuperare medicală, analize de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de medicină primară, îngrijiri la domiciliu.
„Românii își doresc servicii medicale mai accesibile și de o calitate mai bună, care pot fi oferite prin intermediul asigurărilor voluntare de sănătate. De altfel, de la an la an, acestea se dovedesc a fi soluția preferată de clienți. Vedem că există disponibilitate la schimbare, iar în acest context asigurările ar putea fi răspunsul, la fel cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene. Practic, un abonament sustenabil la sănătatea fiecărui român este reprezentat de asigurările voluntare de sănătate care vin cu multiple avantaje”, a declarat Adrian Marin, Președinte, UNSAR.
Și în cazul spitalizării într-un spital de stat, românii ar plăti în plus pentru condiții mai bune de internare (67%), proceduri medicale mai complexe (56%) sau accesul la un anumit medic (49%). Alte servicii menționate se referă la: analize de laborator/ imagistică, profesionalismul personalului medical, respectarea programărilor, aparatură modernă, intervenții chirurgicale. În funcție de categoria de vârstă, o disponibilitate mai mare pentru a plăti suplimentar pentru servicii mai bune de spitalizare o au persoanele între 18-30 de ani.
Așa cum arată și rezultatele studiilor realizate anual de UNSAR, asigurările voluntare de sănătate s-au dezvoltat ca răspuns la o cerere în creștere din partea populației, în contextul unor inconveniențe prezente în accesul la servicii finanțate de sistemul public de asigurări. În plus, utilizarea asigurărilor voluntare de sănătate se face în condiții de siguranţă și încredere, acestea fiind instrumente financiare supuse unei legislaţii foarte stricte, sub supravegherea Autorității de Supraveghere Financiară.
Mai trebuie precizat că pandemia de COVID-19 a adus, de asemenea, modificări în percepția românilor asupra riscurilor legate de sănătate și boli, deoarece 42% dintre respondenți declară că pandemia le-a crescut interesul pentru asigurările voluntare de sănătate, cu 14% mai mult față de anul anterior.
Beneficiile asigurărilor voluntare de sănătate trebuie privite și din perspectiva sistemului național de sănătate. Dezvoltarea acestei piețe este esențială pentru degrevarea bugetului de stat, putând contribui în mod semnificativ la sustenabilitatea financiară a sistemului public de sănătate. Industria de asigurări este și trebuie să rămână un partener al statului român, având o contribuție semnificativă la PIB-ul României.
Foto: © Sergey Tinyakov | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz