Bucuresti Smart City incepe cu Oraselul Copiilor
Reading Time: 2 minuteSolutiile de tip Smart City, pentru un oras inteligent, apar si in Romania, Telekom initiind un proiect pilot in Bucuresti, in Parcul Tineretului, zona Oraselul Copiilor. Proiectul a fost implementat pentru Primaria Sectorului 4, cu sprijinul Cisco, combinand 4 tehnologii: solutii de parcare inteligenta, conectivitate gratuita Wi-Fi, siguranta a orasului si iluminat inteligent, integrate pe o platforma dedicata de tip Internet of Things.
Solutia de parcare inteligenta a mai fost instalata de Deutsche Telekom in orasul italian Pisa. Prin utilizarea aplicatiei mobile Tap &Park disponibila acum pentru iOS si in curand, pentru Android si Windows mobile, soferii vor putea identifica in timp real daca sunt locuri de parcare disponibile in zona delimitata din Oraselul Copiilor, in Parcul Tineretului. Solutia are un modul dedicat pentru administratia locala sau cea a parcarilor, care afiseaza gradul de ocupare a spatiilor de parcare si nivelul traficului din zona. Aceasta genereaza, de asemenea, diferite rapoarte. In perioada urmatoare, aplicatia va fi dezvoltata in continuare pentru a acoperi mai multe zone de parcare din Bucuresti. De asemenea, o functionalitate viitoare va permite soferilor sa plateasca parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct catre autoritatea locala sau operatorii de parcari, fara costuri aditionale. Solutia de parcare va include si notificari prin care soferii sunt anuntati cand le expira timpul de parcare.
Solutia Wi-Fi permite vizitatorilor parcului acces gratuit la Internet in zona delimitata. Solutia poate fi dezvoltata in continuare pentru a include componenta de data analytics, care furnizeaza autoritatilor locale un instrument de control al traficului, cu evidentierea momentelor cu traficul cel mai intens, respectiv scazut, pe baza caruia serviciile de securitate din zona pot fi gestionate mai eficient.
Componenta de siguranta publica cuprinde un sistem de supraveghere video si o aplicatie pe baza careia pot fi identificate anumite scenarii predefinite care vizeaza interventia autoritatilor. Solutia genereaza alerte in caz de vandalism sau nerespectarea restictiilor pentru anumite zone sau in caz ca o persoana este in situatia de a avea nevoie de ajutor urgent. Alt beneficiu al solutiei il reprezinta posibilitatea de a identifica autovehiculele parcate ilegal . Solutia poate fi utilizata, de asemenea, pentru numararea masinilor si pentru identificarea placutelor de inmatriculare.
Solutia de iluminat intelgent este instalata pe 8 stalpi echipati cu tehnologie LED si senzori sensibili la miscare si la intensitatea luminii ambientale. Acestia pot fi controlati automat de la distanta pentru a creste intensitatea luminiii cand cineva este in preajma acestora. Implementarea solutiei va genera reduceri de costuri cu energia de pana la 60%, un beneficiu semnificativ pentru autoritatile locale.
Tehnologiile de tip Smart City implementate in sectorul 4 al Capitalei opereaza pe o platforma dedicata de tip Internet of Things (IoT). IoT permite conectarea diverselor obiecte si platforme la Internet si comunicarea “smart” intre ele, prin intermediul unor interfete inteligente. Interconectarea dispozitivelor si a senzorilor cu bazele de date si aplicatii se face cu ajutorul solutiilor Machine-to-Machine (M2M). In Romania, Telekom are 8 solutii M2M in portfoliu.
Reprezentantii Telekom nu au oferit informatii legate de investitia in acest proiect.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz