Stiri

Let’s Talk ORGANIZATIONAL – cu si despre cei mai buni in HR

17 mart. 2016 4 min

Let’s Talk ORGANIZATIONAL – cu si despre cei mai buni in HR

Reading Time: 4 minute

Preocuparea pentru dezvoltarea oamenilor trece pe primul loc in HR. Companiile care investesc in salariati sunt mai profitabile. De aceea, fiecare departament de HR cauta cele mai bune solutii pentru dezvoltarea angajatilor. La evenimentul Let’s Talk ORGANIZATIONAL, desfaşurat pe 16 martie 2016, la Hotel Intercontinental am aflat cum putem pastra talentele in companie, deşi nu putem sa le oferim intotdeauna tot ce isi doresc si cum sa construim echipe performante concentrate in jurul aceluiasi obiectiv.

Cum poti face „Schimbari mici cu impact mare in organizatii cu viziune” am aflat din studiul de caz prezentat de Oana Piper, HR Manager, Supremia Grup. Prin aplicarea sistemului de management personalizat bazat pe filosofia Kaizen, compania a crescut de la o mica firma de ingrediente cu 19 angajati, pana la lider al pietei ingredientelor alimentare din Romania. Compania si-a dezvoltat cultura organizationala pe trei piloni principali: misiune, viziune, valori. Acum, viziunea sa este ca in anul 2020 sa realizeze o cifra de afaceri de 65 milioane de euro. Cum vrea sa realizeze acest deziderat? Prin angajati puternic aderenti valorilor companiei si prin sistemul sau de management organic. Valorile promovate de companie sunt: dezvoltarea oamenilor prin formare si stimularea initiativei, implicare, asumarea responsabilitatii si recunoasterea performantelor, prin imbunatatire continua, integritate, prosperitate comuna si incredere.

Emotia isi reintra in drepturi
Despre proiectarea unui proces de Talent Management, de la obiective precise pana la indicatori masurabili in business am invatat, in cadrul unui workshop, de la Madi Radulescu, Managing Partner,  MMM CONSULTING INT’L. Impartiti pe echipe, pe care le-am format dupa mesele la care ne-am asezat, am fost antrenati in desenarea unui proces de Talent Management, intr-un mod „engaging”, sub forma de joc. Am analizat impreuna cu Madi cateva exemple de culturi organizationale care produc fisuri in procesul de Talent Management si am identificat instrumentele si abordarile prin care putem alinia actuala cultura organizationala la actiunile si obiectivele procesului de Talent Management.

Jocul de management ne-a provocat sa gasim impreuna raspunsuri la 36 de intrebari, intre care:

  • Cum ar trebui sa se raporteze organizatia la acest proces? Ce rol au CEO-ul, echipa executiva si, mai ales, managerii de linie?
  • Care sunt obiectivele masurabile ale procesului de Talent Management?
  • Care sunt zonele de actiune cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate?
  • Care este diferenta dintre actiunile de Talent Management, Performance Management si Engagement?

Emotia isi reintra in drepturi, este acum mai importanta ca niciodata, pentru ca informatiile exista la un click distanta, dar cel care stie sa le transmita castiga. “In fiecare proces de resurse umane exista lucruri care ne trag inapoi. Daca nu facem ca valorile sa fie traite in fiecare zi, oamenii pierd angajamentul emotional, raman doar cu cel rational,” spune Madi Radulescu.

73 de beneficii pentru angajati
Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner, Consulteam South East Europe ne-a prezentat metodele non-financiare de motivare si ne-a invatat cum sa contracaram ofertele salariale propuse de concurenta pentru a ne pastra si fideliza talentele si cum sa ajutam angajatii sa mentina echilibrul intre finance well-being si personal well-being.

“Exista in Romania si companii care ofera 73 de beneficii angajatilor si acestea se refera la multe discounturi la banci, restaurante, firme de curatat haine, etc.”, spune Oana Datki. Pentru departamentele de HR este important sa stie ceea ce se poarta in piata, pentru a recruta cei mai buni oameni.

Potrivit What’s Working TM Global Employee Survey, in Europa, salariul este cel mai important pentru angajati. Pe langa salariu, pentru irlandezi, care au avut mai multe restructurari, conteaza securitatea jobului, pentru spanioli este importanta siesta, iar pentru italieni conteaza avansarea in cariera.

Cu cat este mai productiv un angajat performant decat unul neperformant? Cu 40% in roluri operationale, cu 49% creste profitul companiei daca angajatul este in top management si cu 67% creste cifra de afaceri daca angajatul detine un post in vanzari.

Cat costa inlocuirea unui om? 10-12 pana al 18 salarii la nivel de specialisti, iar in cazul managerilor poate fi salariul aferent pentru doi ani, plus costuri de recrutare si costuri indirecte.

Cum era de asteptat, Romania are cele mai mici salarii. 15,429 dolari a castigat in medie un roman in 2015, in timp ce la nivel european castigul anual a fost de 61,149 de dolari, in America de Nord a fost de 94,285 dolari, in Asia – 48,208 dolari, America Latina – 55,121 dolari, iar in Africa de 30,226 dolari. Domeniile in care se castiga cel mai bine sunt: IT, logistica, transporturi si FMGC.

In incheierea conferintei Let’s Talk ORGANIZATIONAL, Mihai Gavan, Sales Manager, Romanian Software ne-a vorbit despre rolul marketingului in succesul recrutarii. Am aflat de la Mihai cum poti recruta cei mai buni oameni de pe piata cu cele mai mici costuri, dar cele mai ingenioase idei.

“Specialistii spun ca, pana in 2020, jumatate din forta de munca la nivel mondial va fi reprezentata de asa-numitii „Millennials”, a caror principala particularitate este ca sunt extrem de nestatornici si neloiali fata de angajator. Datele celui mai recent studiu realizat de Deloitte arata ca 1 din 4 angajati din generatia Millennials se gandeste deja sa-si paraseasca actualul loc de munca, pe parcursul anului viitor, pentru un alt angajator sau pentru a incepe ceva pe cont propriu. Pana in 2018, acest procent urmeaza sa creasca la 44%, pentru ca, pana in 2020, doua treimi din tinerii angajati sa renunte la locul de munca pe care il au. Interesant este ca doar 16% dintre participantii la studiu se vad si in 2020 lucrand in aceeasi companie in care sunt angajati acum”, a spus Mihai Gavan.

Parteneri: MMM CONSULTING INT’L, Consulteam South East Europe.
Partener anual: Romanian Software.
Cu sprijinul: Wellington si Publica.
Parteneri media: Revista CARIERE, HR Club, revista Biz, Wall-Steet, Forbes, Portal HR, Doingbusiness.ro, Ziare.com si Business24.ro.

Mai multe detalii despre evenimet: http://www.cariereonline.ro/events/hr-strategic

*Revista HR Manager este singura publicatie din Romania, dedicata managerilor din domeniul Resurselor Umane si este proiectata ca o sursa de informare cu un caracter tehnic si aplicat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: