Piata inchirierilor de birouri in crestere
Reading Time: 2 minuteIn cursul acestui an vor avea loc o serie de relocari in cascada ale unor companii, ceea ce ar putea duce la o crestere a pietei inchirierii de birouri cu 20 – 25% fata de anul 2015
Anul 2016 ar putea fi primul an al unei etape in care firmele renunta la spatiile de birouri de calitate mai slaba din Bucuresti. Potrivit unor estimari ale firmei de consultanta imobiliara ESOP Consulting, in urmatorii 3 – 4 ani vor fi tot mai putine sedii de firme in apartamente de bloc, in zone nesigure din punct de vedere al riscului de cutremur sau in cladiri neprotejate la incendii. Marile contracte de preinchiriere a unor spatii de birouri mamut, cu suprafete cuprinse intre 10.000 si 40.000de mp, inchiriate in 2015 sau aflate in pipeline vor duce la eliberarea mai multor cladiri de clasa A si B+ din zonele centrale, pentru care deja se contureaza o cerere din partea clientilor din vile si apartamente cu destinatie rezidentiala, determinata de noua atitudine a administratorilor de firme fata de normele antiincendiu si in fata riscului seismic.
„In 2016 se vor reuni simultan mai multi factori cu influenta majora asupra pietei de birouri, va exista o migratie pe toate segmentele pietei de birouri din Bucuresti, pe fondul cresterii ofertei de birouri: chiriasi de talie mare isi vor consolida sediile in cele mai noi si mai bine pozitionate cladiri de birouri din zonele de centru – nord si centru – vest, care vor lua spuma cererii”, spune Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting. „In locul lor, in cladirile centrale, dar de talie mai mica si construite in ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate in extindere sau in cautarea unui plus de imagine, care vor inchiria spatii de birouri de 500 – 2.000 de mp. In paralel, va exista o presiune asupra chiriasilor aflati in apartamente de bloc sau in vile, din cauza cresterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilitatii de crestere a chiriilor in consecinta precum si a inaspririi legislatiei privind riscul seismic si a normelor antiincendiu”, adauga Alexandru Petrescu.
Potrivit informatiilor furnizate de ESOP Consulting, printre tranzactiile mari de anul trecut, prin care chiriasii au eliberat spatii generoase de birouri se numara Oracle (10.400 mp – Sky Tower), Carrefour Romania (6.300 mp – Green Court Bucharest), Genpact (22.000 mp – Hermes Business Park), Oracle (20.000 mp – Oregon Park), Luxoft (5.500 mp – Hermes Business Park). Pentru acest an se anunta cel putin trei mari preinchirieri: doi jucatori mari din domeniul bancar si unul din IT, care doresc sa isi consolideze birourile si cauta solutii pentru spatii de peste 15.000 mp.
„In urmatorii 2 – 3 ani, birourile amenajate in apartamentele de locuit din zonele Unirii si Victoriei isi vor pierde din atractivitatea avuta in trecut pentru piata de birouri si estimam ca se vor intoarce pe piata rezidentiala, fie la inchiriere, fie la vanzare. In ceea ce priveste vilele, cele neconsolidate si nerenovate vor fi scoase probabil la vanzare, urmand a reveni pe piata rezidentiala. Exceptie vor face doar vilele istorice, situate in zone premium, bine renovate, care asigura o imagine deosebita, care isi vor pastra destinatia de birouri, pentru ca anumite tipuri de firme vor dori sa aiba sediul in continuare intr-o cladire independenta datorita tipului de activitate desfasurat”, conchide Petrescu.
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz