10 sfaturi despre cum poți fi alături de copilul tău pe durata examenelor
Reading Time: 4 minuteCreatorii Brio, prima și singura platformă de teste digitale standardizate adresate elevilor români, au pus la punct zece sfaturi utile pentru părinți, astfel încât aceștia să poată gestiona mai bine perioada examenelor.
Brio lansează teste de antrenament pentru elevii care se pregătesc să susțină examenele de Bacalaureat și de Evaluare Națională.
Testele de antrenament pentru Bacalaureat sunt disponibile la Matematică și la Limba Română, iar cele pentru Evaluarea Națională la Matematică, urmând ca acestora să li se adauge în cel mai scurt timp cele de Limba Română. Accesul la teste se realizează pe baza unui abonament Brio sau ca extraopțiune la un abonament deja existent.
Fii disponibil pentru orice nevoie a copilului
Fie că vorbim de Bacalaureat sau Evaluarea Națională, pentru copil acestea sunt primele examene importante, de aceea presiunea asupra lor și asupra rezultatelor pe care doresc să le obțină este foarte mare. Acordă-i sprijin emoțional, deoarece acest lucru îi va oferi echilibru și un confort psihic ce îl vor ajuta să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante. Ajută-l să găsească răspunsuri la dilemele pe care le poate avea, căutați împreună soluții și ascultă-l când repetă. Cu siguranță poți amâna un episod din serialul preferat sau convorbirea cu un prieten la telefon, pentru copil este important să știe că în acest demers are sprijinul părintelui.
Ajută-l să își organizeze programul
Managementul timpului este o provocare pentru noi toți, dar mai cu seamă pentru un copil aflat înaintea unui examen major, când trebuie să îmbine materiile de la clasă, temele, activitățile extra-curriculare, orele de meditații și chiar viața socială. Pentru a evita senzația de haos și de lipsă de timp, ajută-l să își planifice și să își organizeze un program în care să aibă loc și pentru un moment de relaxare sau o ieșire cu prietenii.
Folosește-ți cuvintele cu atenție
Este important ca în această perioadă copilul să își mențină un nivel ridicat de încredere în sine. Notele nu sunt unicul criteriu al succesului în viață, iar un copil cu încrederea în sine afectată nu va reuși să caute suficient de atent acel domeniu care îl va pune în valoare. De aceea, este de dorit ca părinții să evite formulări precum „viitorul tău depinde de acest examen” sau „dacă vrei să reușești în viață, trebuie să iei examenul acesta cu notă mare”, pe care le pot înlocui cu „ fă tot ce ține de tine”, „e un examen, viitorul tău depinde de mult mai multe lucruri în afara acestui examen”.
Identifică și urmărește-i punctele slabe
Fiecare elev are puncte pe care le stăpânește mai puțin bine decât pe altele, pe care este nesigur sau pe care pur și simplu nu le digeră la fel de bine ca pe celelalte. Ajută-l să lucreze cu cele mai mari frici ale sale și să poată transforma teama de eșec într-o oportunitate.
Monitorizează și ajută-i progresul
Testarea periodică este un instrument adecvat pentru a evidenția punctele vulnerabile și evoluția la o anumită materie. Încurajează-l să parcurgă asemenea teste de progres, îl vor ajuta să „claseze” anumite subiecte și să se concentreze doar pe cele unde mai are nevoie de antrenament. În plus, ajută-l cu mici trucuri mentale. Dacă nu reușește să țină minte un an, fă împreună cu el corelații, dacă nu reține o formulă, inventează o glumă sau un mic vers care să o înglobeze.
Motivează-l prin recompense
Această tactică este și a fost dintotdeauna dezbătută în opinii pro și contra. Sigur, e minunat dacă reușești să motivezi copilul să învețe pentru el, nu pentru recompense, însă dacă gândul la un gadget pe care și-l dorește sau la un concert pe care îl visează îl face să fie mai productiv în învățare, de ce să nu le folosiți? Recompensele pot fi pe termen scurt sau pe termen lung. „Dacă termini de repetat acest capitol mai repede cu două ore, poți ieși cu prietenii”, uneori funcționează.
Elimină factorii care îl pot distrage
Atunci când desfășoară o activitate cu care nu se identifică suficient, este foarte ușor ca alte lucruri să îi distragă atenția: muzica, plimbarea de dimineață, mesajele cu prietenii. Identifică-le pe cele care îl fac să își piardă concentrarea și înlocuiește unele distracții cu altele de mai scurtă durată sau cu potențial mai mic de a-i rupe ritmul.
Construiți strategia împreună
Planificați împreună ziua de examen, gândiți totul ca pe o mică bătălie și discutați fiecare aspect în cele mai mici detalii: de la cum se va îmbrăca sau ce îi vei pregăti la micul dejun, la ce stilou va lua cu el și cum va reacționa dacă este stăpân și dacă nu este chiar stăpân pe subiecte, cum să exerseze înainte de a trece rezultatele pe fișa de rezultate.
Ascultă ce are de spus după ce examenul s-a încheiat
Chiar dacă examenul s-a încheiat, adrenalina și emoțiile rămân, de cele mai multe ori, la cote înalte. Fii alături de el și ascultă-i poveștile pe care cu siguranță le va avea de spus după această experiență. Pune-i întrebări, are la fel de multă nevoie de confirmare ca oricare dintre noi, nu-l judeca și nu îl certa. De asemenea, este foarte important să eviți să dai verdicte, să îi creezi așteptări false (de genul „sigur iei 10”) sau să îi tot reamintești despre greșelile pe care le-a făcut
Acordă-i posibilitatea de a deține controlul
Chiar dacă este important să fii lângă el și să îi acorzi sprijin pe durata pregătirii examenelor, este bine să știi și când să te oprești. Dacă va percepe implicarea ta ca pe o intruziune forțată, discută cu el și stabiliți unde se oprește nevoia ta de control și unde începe controlul lui. Dacă are nevoie de spațiu și de timp, acordă-i puterea de a lua singur decizii, lasă-l să respire, asigurându-l de disponibilitatea ta când o va dori sau când va fi pregătit.
Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz