10 pasi pentru o marire de salariu
Reading Time: 4 minuteCere si ti se va da, bate si ti se va deschide. Dar nu uita ca trebuie sa stii si cum sa ceri in asa fel incat sa nu ti se inchida usa in nas. Iar cand vine vorba despre negocierea unui salariu mai mare, trebuie sa fii foarte bine pregatit.
Pierderea locului de munca este una dintre cele mai mari spaime ale romanilor, iar acest lucru se reflecta in sondaje, chiar daca economia creste. Este si motivul principal pentru care angajatii muncesc ani de zile pe aceiasi bani, negocierea salariala fiind un demers dificil si inconfortabil, evitat de multi oameni.
Cresterea salariala tine de contextul economic si de situatia companiei, pentru ca, intr-o firma, cheltuielile cu salariile sunt printre cele mai importante costuri. George Butunoiu, founder la GB Executive Search, spune ca un lucru important, aproape niciodata luat in calcul de angajati, sunt banii disponibili pentru salarii in compania respectiva. Orice roman, fie el angajat, pensionar sau orice altceva, ia ca de la sine inteles ca orice angajator (patron, in primul rand) are venituri mai mari decat angajatul lui. “Eu am vazut multi patroni care castiga mai putini bani decat angajatii lor si care fac sacrificii serioase, de toate felurile, ca sa asigure angajatilor venituri macar constante, daca nu si consistente. Aici transparenta si increderea construita in jurul acesteia joaca rolul important”, subliniaza Butunoiu.
Specialistul in resurse umane spune ca managerii buni trebuie sa evite situatia in care angajatul este cel care solicita o marire salariala. Daca acesta ajunge sa ceara o marire de salariu, foarte probabil ca sunt ceva probleme, pentru ca, in mod normal, oferta de marire de salariu vine de la angajator fara cerere si specialistii in resurse umane stiu asta foarte bine. “In momentul in care angajatul e cel care vine cu cererea, e posibil ca relatiile cu angajatorul, frustrarile si tensiunile sa fi ajuns la un punct de la care nu se mai poate face mare lucru si separarea sa fie o solutie de luat in calcul”, atrage atentia Butunoiu.
Ce poti face insa daca patronul nu ofera din proprie initiativa o crestere salariala? Cum poti sa iti maresti salariul in cadrul aceleiasi companii, dupa o perioada de 2-3 ani in care acesta a stagnat? Fii proactiv! O discutie fata in fata cu managerul poate sa iti aduca bani in plus in buzunar.
Specialistii in recrutare au facut si un plan de abordare a patronului sau a managerului care decide salariul tau si recomanda parcurgerea unor etape pentru a-ti maximiza sansele de reusita. Georgiana Dragomir, Managing Director InnerLook, spune ca negocierea unei cresteri salariale, ca orice alta negociere, are trei etape: pregatirea, derularea ei si analiza rezultatelor obtinute.
Un prim pas ar fi sa clarifici ce doresti – formuleaza clar in minte ce vrei: maximul posibil de obtinut, spre exemplu o crestere salariala cu 10%, si stabileste si un minim obligatoriu (5%). Stabileste acelasi interval si pentru managerul tau: ce isi doreste ca maxim si minim si fii cu adevarat deschis la alternative, pentru a ajunge fara dificultate la un acord. “Nu recomand solicitarea unei cresteri salariale care porneste doar din raportarea la altii (colegi mai vechi sau mai noi, alte departamente, alte companii). Salariile ar trebui sa fie confidentiale si comparatiile dintre angajati, departamente, companii nu sunt relevante ca baza de discutie”, spune Georgiana Dragomir. De asemenea, pentru a avea sanse de succes in negociere, trebuie sa analizezi obiectiv mai multe informatii legate de politica de remuneratie a angajatorului (frecventa cu care se face, contextul in care se face), dar si de experienta de negociere a managerului.
Important este sa stabilesti si motivul pentru care soliciti cresterea salariala. Desi poti fi tentat sa pornesti discutia de la necesitatea ta si sa motivezi ca “ai nevoie de bani” pentru credit, pentru gradinita etc., iar motivul poate fi real, aceasta optica este de putine ori castigatoare. Ai mai multe sanse daca centrezi discutia pe performanta ta, pe valoarea muncii tale pentru companie si pe principiul echitatii. “Cresterea salariala este un aspect care tine strict de relatia ta de munca, asadar nu ceda presiunilor externe, dar nici nu imputa companiei deciziile tale de consum casnic”, subliniaza Georgiana Dragomir.
Negocierea trebuie sa se incheie cu o decizie clara la sfarsitul discutiei cu managerul. |n contextul organizational actual extrem de divers, este posibil ca negocierea salariala sa nu se poate concretiza pe loc – managerul sa nu aiba autoritatea sau posibilitatea de a decide pe loc. |n acest caz, solicita un termen clar la care veti relua discutia, recapituleaza termenii deja agreati si elementele ramase “spre aprobare”.
În cazul în care managerul face o contrapropunere si ai nevoie de timp de gandire, poti solicita un ragaz. Este posibil ca, dupa formularea propunerii, managerul sa puna (voluntar sau involuntar) presiunea timpului, indicand nevoia de a primi un răspuns pe loc. Daca nu esti convins, nu ceda presiunii. Solicita un termen scurt (de la cateva ore la o zi) si ia-ti timpul să analizezi detasat si să decizi.
Chiar dacă ai putea să obtii mai mult, Georgiana Dragomir nu recomanda supranegocierea. Daca ai obtinut ce ti-ai propus, închide elegant discutia multumind si… pleaca! Adesea, negociatorii care au făcut un compromis se răzgandesc imediat ce s-au ridicat de la masă.
Decalogul negocierii
Georgiana Dragomir, InnerLook, recomanda 10 “legi” pentru a avea succes in negociere, dincolo de stilul propriu, experienta si context.
- 100% din negociatori sunt oameni. Nu uita ca majoritatea oamenilor (deci si managerii) nu sunt negociatori de profesie si nici doritori de a negocia. Nu te astepta neaparat la un “razboi al nervilor” sau la o experienta negativa.
- Pregateste-te temeinic ca sa poti improviza cu succes. Important este sa fii informat.
- Nu intra in negociere fara sa iti cunosti Cea Mai Buna Alternativa de Negociere. Daca nu stii unde mergi, cum o sa stii cand ajungi acolo?
- Intai vinzi, pe urma negociezi. Nu uita ca, inainte de a cere marirea salariala, treci in revista punctele tale forte, beneficiile pe care le aduci pentru echipa si pentru companie.
- Negociaza pe interese, nu pe pozitii. Te afli in aceasta negociere pentru a-ti atinge un interes, nu pentru a dovedi ceva.
- Fii puternic! Ramai calm, stapaneste-ti emotiile si nu ceda tehnicilor de persuasiune sau manipulare.
- Gandeste “castig” – creste “placinta”. Este important sa gandesti care sunt beneficiile pentru toti cei implicati (tu, manager, companie). Poti propune sarcini si reponsabilitati noi odata cu solicitarea salariala.
- Variabile si intervale. Stabileste-ti cat poti de clar valori (de crestere a salariului, cifre nete, brute, procente) si intervale (intre 7 si 10%). Cuantificarea solicitarilor faciliteaza discutia de ambele parti.
- Intreaba “de ce?” Aparent banala, este insa una dintre cele mai importante intrebari in negociere, pentru ca il obliga pe partenerul de discutie sa justifice pozitia pe care o are.
- Gandeste “schimb”. Nu uita ca doresti sa iti atingi obiectivul, asa incat, pentru a primi, fii dispus sa si dai. Gandeste-te care sunt concesiile pe care esti dispus sa le accepti.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz