Antreprenori Interviuri Lifestyle

Sandra Logofătu, PurpleVague: Slow travel, la poalele Munților Leaota

24 iul. 2024 5 min

Sandra Logofătu, PurpleVague: Slow travel, la poalele Munților Leaota

Reading Time: 5 minute

Cu experiență în domeniul financiar și fonduri europene, Sandra Logofătu a demarat un inedit proiect de turism sustenabil, la poalele Munților Leaota, comuna dâmbovițeană Runcu. A transformat un grajd cu fânar într-un rafinat mini-complex turistic, cu bungalow-uri, dar bazat și pe materiale ecologice și reciclabile plus texturi existente în zonă: PurpleVague.

Care este povestea PurpleVague?

Totul a pornit de la deviza: “Full nature, full comfort”. Când am intrat pentru prima dată în curtea de la Bădeni (comuna Runcu), am realizat imediat că suntem într-un loc special, un colț de rural autentic, așezat la poalele munților Dâmboviței. O curte nici mare – nici mică, nici ortogonală – nici chiar strâmbă de tot; ușor în pantă, înconjurată de un perete masiv care abia mai ținea în spatele lui livada – un întreg deal, de fapt. Totul era zidit din piatră locală, o piatră rotundă, probabil extrasă din pârâul alăturat. Per ansamblu, construcțiile erau în stare avansată de degradare. Construcția principală, un grajd cu fânar, tot din piatră, cu un acoperiș din lemn și țiglă, era în sine o prezență sculpturală, profund tectonică.

Ansamblul curții este punctul de pornire într-un urcuș spre dealurile învecinate, de unde se deschid priveliști spectaculoase către vârful Leaota.

Am decis să păstrăm cât mai mult din atmosfera și elementele speciale descoperite în această curte. Pentru a realiza acest lucru, dar și din considerente de sustenabilitate constructivă, am ales să refolosim cât mai mult din materialele și texturile existente: piatră de râu, cărămizi, țiglă ceramică, grinzi și căpriori din lemn, uși, scările fânarului și unelte de gospodărie rurală. Pe acestea le-am completat cu materiale ecologice și reciclabile, precum lemnul și tablă fălțuită, care au fost puse în operă prin tehnici moderne. A rezultat astfel un ansamblu armonios, bazat pe dialogul dintre elementele vechi, specific locale, și tehnici de construcție contemporane, eficiente și ecologice.

Vera1an9set23196

Piesa centrală a curții a rămas și acum clădirea din piatră care și-a păstrat volumetria, dar pe care am consolidat-o. Acum ea funcționează ca recepție, lounge pentru oaspeți și sală de mese. Construcția masivă, din piatră, este completată de acoperișul recondiționat al fostului fânar. Lumina pătrunde zenital și aproape perimetral, din spațiile care odinioară erau folosite pentru uscarea fânului, creând astfel senzația că acoperișul din lemn și țiglă plutește deasupra clădirii.

La 200m de restaurant, în padure, așezarea celor 4 bungalow-uri urmărește deschiderea vizuală spre cadrul natural spectaculos al Munților Leaota și, simultan, creează o sferă de intimitate în jurul fiecăruia. Scopul arhitectural este crearea unei legături mai profunde dintre interior și cadrul natural, de la vitrajul mobil până la amprenta minimă asupra mediului.

Dincolo de aspectele estetice, bungalow-urile beneficiază și de tehnologie smart, integrată nativ pentru a permite un confort aparte.

În ceea ce privește investiția financiară, as putea să spun că orice proiect cu suflet ajunge sa coste mult mai mult decat ai crezut la inceput. În cazul de față, suma investită a depășit deja pragul de 500.000 de euro.

Cu ce arhitecți ați colaborat?

Am colaborat cu casa de arhitectură Wolfhouse Productions și ei ne-au fost alături de la început si pe tot parcursul șantierului, anul acesta ”PurpleVague” fiind nominalizată la Bienala de Arhitectura Oltenia Muntenia la categoria” ”Arhitectura clădirilor dedicate timpului liber”.

foto2 1

De ce “PurpleVague”?

Numele PurpleVague nu este întâmplător, ne-a inspirat una dintre cele mai speciale și rare flori din Balcani, din genul botanic Rhododendron, popular numit și bujorul de munte. Este vecinul nostru și își duce viața în tihnă, protejat de comunitate, dar și de lege, pe Vârful Leaota. El este în zonă dinaintea noastră cu mulți ani și susținem respectarea mediului și păstrarea sa intactă. Poți, însă, să îl admiri în luna iunie, când el înflorește în toată bogăția sa mov. De altfel, pe lângă eleganța și standardele înalte care ni se par naturale atunci când folosim culoarea mov, am împrumutat și ambivalența indusă de aceasta nuanță născută din două culori primare.

Ce oferiti turiștilor care vă trec pragul sau care doresc să rămâna aici peste noapte? Ce se poate face în zona, din punct de vedere turistic?

O cazare inedită, aproape de București și Brașov, unde îți pui gândurile în ordine, un loc unde să explorezi unele dintre cele mai naturale și sălbatice zone din România, dar și un loc care îți face confortul accesibil în mijlocul naturii.

4 unități de cazare premium (de tip bungalow), 2  camere standard si o garsonieră, un spațiu ce oferă o minunată panoramă asupra dealurilor runcene, cu livezi și pajiști ce le dau culoare, cu o liniște perturbată uneori de păsări curioase, pisici leneșe ce torc la soare sau adieri de vânt în coronamentul copacilor din zonă.

foto3

Te poti bucura de aerul ozonat și liniștea din zonă pentru activități reconfortante în natură. Pentru cei care caută momente de solitudine poate fi un loc ideal sau doar de lenevit la soare, în hamac, în compania unei cărți bune.

Adaugă o limonadă fresh cu mentă, câteva fructe și iese un picnic pe măsură.

Pentru cei cu spirit de explorator, care iubesc plimbările în natură, există o serie de trasee, cu diferite de grade de dificultate, precum este traseul de 4 ore care te duce până la Vârful Leaota. La numai o oră  de condus de locația noastră, poți accesa Parcul Național Bucegi, ideal pentru drumeții de o zi. De asemenea punem la dispozitie si biciclete pentru cine doreste sa incerce o plimbare cu bicicleta în natură.

Sunt cateva locuri in zona ce merita vizitate: Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Crucea Eroilor de pe Dealul lu’ In, Cascada 7 Izvoare, Lacul Bolboci, Lacul Scropoasa, Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, Schitul Peștera.

În ce “zonă” de turism vă încadrați?  Care este impactul de sustenabilitate?

Susținem la PurpleVague conceptul de Slow Travel și vrem să aducem noi valențe modului în care oamenii călătoresc la noi în țară, de la locul unde se cazează, timpul pe care și-l dedică până la impactul cât mai redus asupra ecosistemului.

Punem preț pe simțul estetic cât mai rafinat, fapt ce se vede în design-ul ales, dar și pe detaliile ce contribuie la bunăstarea sufletului. 

Promovăm un turism adaptat zilelor noastre, în centrul căruia se află relația omului cu natura, de la materialele eco-friendly utilizate în construcție până la design-ul ales, toate reflectă și potențează această relație.

foto4

Construim o comunitate care se bazează pe aceleași valori: dorința de explorare, afinitatea pentru eleganță și design, iubirea pentru natură și simplitate, un lifestyle sustenabil, dar și atenția la detalii.

Crearea acestei comunități înseamnă să aducem sub același acoperiș oameni cu gânduri și trăiri similare – atât oaspeții noștri, cât și oamenii din spatele brand-ului. Desigur, există multă intimitate și spațiu personal, deoarece prețuim acel moment special petrecut cu tine însuți. Ferestrele fiecărei case își dezvăluie un tărâm al minunilor din vale, dar pereții asigură intimitatea care știm că este atât de necesară.

Array

Articole pe aceeași temă: