Finanțe Stiri

Băncile pentru locuințe, soluție pentru îmbunătățirea spațiului locativ

15 mai 2017 2 min

Băncile pentru locuințe, soluție pentru îmbunătățirea spațiului locativ

Reading Time: 2 minute

Băncile pentru locuințe sunt o soluție pentru dezvoltarea și îmunătățirea spațiului locatv din România, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

“Băncile pentru locuințe sunt bune, sunt necesare  pentru România. Mulți spun că sunt depășite ca concept. Că au fost bune în Germania, în reconstrucția postbelică … Eu nu cred (că sunt depășite n.r.) Eu cred că ar fi foarte bune pentru România. România are nevoie de o dezvoltare a spațiului locativ în mod puternic și nu doar prin Prima Casă. Este nevoie de o diversificare a căilor prin care să se construiască acest fond locativ”, a spus Mugur Isărescu, întrebat despre situația băncilor pentru locuințe din România.

Guveratorul BNR nu a făcut comentarii despre cele două bănci de locuințe din România – Raiffeisen Banca pentru Locuințe (RBL) și BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL), pentru că acestea sunt într-o dispută  cu Curtea de Conturi privind plata primelor de la stat.

“Nu ne implicăm într-un proces cu termene, cu judecăți… cu Curtea de Conturi. Avem de-a face cu o interpretare a unui text de lege”, a spus Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.

Mecanismul de economisire – creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cunoscut pe plan internațional sub denumirea de Bauspar și implementat în multe țări europene prin intermediul băncilor pentru locuințe, reprezintă o alternativă pentru finanțarea sustenabilă a sistemului locativ, atât pentru construcția/achiziționarea de noi locuințe, cât și pentru modernizarea celor existente.

Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viaţă lung. Clientul încheie un contract de economisire-creditare cu o valoare care reflectă intenţiile lui în domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumită sumă de bani în contul contractului său de economisire-creditare, până ajunge la suma economisită de 50% din suma contractata. Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ în viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii şi o disciplină financiară individuală pe un timp îndelungat.

Statul încurajează efortul cetaţeanului prin acordarea primei în cuantum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu valoarea  de 50% din suma contractată. Atât pentru sumele economisite cât şi in cazul creditelor banca oferă dobânzi fixe.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: